Recept

Har något svagt minne av att jag sa att jag skulle skriva ut receptet på brödet jag gjort den senaste tiden så här kommer det:

Ingredienser:
1 burk kikärtor
50g jäst (1 pkt)
½ tsk salt
1 msk socker
Vetemjöl
8 dl ljummet/rumstempererat vatten

Så gör jag:
Jag brukar hälla ut vätskan i kikärtsburken och skölja dem med vatten. Sedan mixa dem med 3 dl vatten tills det blir en jämn "sörja". Sedan blandar jag jästen med resten av vattnet tills den löst upp sig. (Jag brukar använda mig av färsk jäst men har hittat många liknanade recept som föreslår torrjäst). Sedan blandas alla ingredienserna, dvs, vätskorna, salt, socker och vetemjöl. Jag brukar använda mig av fullkornsvetemjöl och ska även prova blanda i lite grahamsmjöl nästa gång. Vet inte exakt hur mycket mjöl jag brukar ha i men det är ganska så mycket, mellan 8dl och en liter tror jag, har aldrig memorerat mängden. Men det ska i alla fall arbetas ihop till en deg och sedan jäsa. När det get gått 30 minuter ska brödet formas till bollar/bullar i lagom storlek, ca 90-100g och placeras ut på en plåt. Låt det sedan jäsa i ytterligare 30 minuter innan de ställs i ugnen strax under mitten av ugnen i 20-25 minuter på 200 grader. Jag brukar låta brödet svalna under en duk.

Det är väldigt billigt och lättsamt att göra. Brukar bli runt 20-24 bullar av en sats. :)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0